Saturday, 20 August 2011

Outing @ Overnite

Hey guys...entry kali ni aku nak kongsi cerita keseronokkan aku g shopping raya kat QueensBay Mall Penang..
Mula2 x rancang pun nak kuar...ntah cam ne lak kan petang 2 aku rasa sangat bosan pai tahap nak jd gila duk lam bilik asyik duk layan FB dr pagi pai petang...tetiba2 aku nampak kwn aku merangkap classmate aku laa ngah on9 skype..aku pun skype laa ngan dia tanya dia tdo ke...dia jwb tdo benda nye..aku reply balik ckp bosan dowh duk bilik...hahaha dia reply tanya ape plan ptg ni..aku kata xde...pas2 tetiba dia ajak kuar...so aku ni pantang org ajak kuar aku on jer...aku ngan gigih g cr kwn aku lg 2 org ajak kuar...bukan pe lau kuar ramai2 leh laa tong2 duit minyak hehheheh...
pas da dapat member 2 org 2 aku pun kuar la...pai je kat pak guard hujan turun renyai2...xpe laa ktaorg trus gak laa kuar...tp malang x berbau...pai separuh jalan hujan turun ngan lebat nya pai x nampak jalan..da laa aircond keta kwn aku 2 rosak..x pasal2 aku yg duk depan ni kena jd 'WIPERMAN' driver hahaha...hujan selebat2 nye dari MAHANG pai KULIM 36km...
tp disebabkan ktaorg ni gigih nk kuar..kami pun trus laaa jalan pai ke penang..

kami pai penang lam kol 5.30pm...n trus ke QueensBay Mall...


ngah syok2 berjalan classmate aku jumpa lak kwn lama dia..so aku tinggal kan dia jap n aku g laa usha2 baju kat kedai ni...


pas da usha2...ktaorg cr pat tuk buka posa...pikinye pikir last2 mkn kat food court jusco je..n ni menu tuk berbuka ktaorg :D



pas buka ktaor jln2 g tuk shopping baju raya...
ni laa dia geng2 aku yg lepak skali mlm 2 :-)



penat berjalan...sempat g dorang snap pic aku..ggrrrrr~~


ALAMAK...!!! anak sape ni..??

Dah puas shopping ktaorg singgah la ke FunFair Park kat sebelah QB Mall 2...
kadang2 seronok jd budak2 balik kan..??


pas da enjoy sakan ktaorg g laaa lepak2 kat persiaran gurney 2,tengok kapel2 yg x bermoral dating tepi2 jln...gggrrrrr~~ bulan pose ban plss give some respect plsss..
tengah2 lepak peyut rasa lapar...so p laa singgah kedai tepi jln pekena kuet teow goreng n pasembor...sedap pai jilat jari heehhehe :P


 kuey teow goreng penang mali...


pasembor...pas mkn menyembor2... :D

lepak nye lepak jam da kol 1 so ktaorg grak lagi ke up town bandar perda...shopping lagi hahahha..tp ktaorg pai lam kol 2 uptown pun da banyak yg tutup lagi2 ngan ujan renyai2...
pas uptown ktaorg lepak mcd jap borak2....
jam da kol 3 so ktaorg pun grak laa balik kulim...pai je kulim ktaorg stop kat restoran DINAS (MAMAK) tuk singgh sahur hhhehe pekena roti canai n teh tarik..


pas sahur je ktaorg grak balik hostel...pai kat pak guard keta x leh masuk dalam lak...grrrr~~ x pasal2 kena menapak ke hostel...tp x pe laa yg penting malam 2 dilalui dengan gembira bersama kwn2...

~ Hikayat Putera Syazlan ~

Thursday, 18 August 2011

IBU..


Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
yah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian
Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.
Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.
Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.
Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"
Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.
Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.
Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.
Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?" Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak . Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.
Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.
Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.
Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.
Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.
Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."
Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.
Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur. Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.
Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.
Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.
Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.
Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."
Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.
Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.
Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.
Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.
Beberapa tahun kemudian
Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.
Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.
Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.
Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.
Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.
Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.
Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,
"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "
Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."
"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..
Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"
Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.
Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Monday, 15 August 2011

Colorful ~~



 Hey guys entry kali ni x de ape yg menarik.. 
aku cuma nak kongsi 1 cerita kat korang semua heheheh..
sebelum nak mula cerita aku nak tanya Blog aku ni colorful sgt ke..??
bukan ape ade org komen dia kata blog aku colorful hahaha

colorful2 gak tp colourful yg cam ne..??


adakah ceria yang cam ni...hahah cam blog budak2 lak hehhe

ATAU.. ceria yang cam ni..??


kalau ceria n colourful yg cam ni aku suka 
hehehehe sebab nampak smart kot..
sebenarnya aku saje wat blog yang colorful cam ni sebab 
kaler boleh membuatkan seseorang 2 senyum, ilang tension n stress...

aku suka sesuatu yg menarik sebab aku ni seorang yg...


hahhaha... x kesah laa org nak kata blog aku ni colorful ke ceria ke or cam budak2 yg penting aku happy je tengok blog aku ni... hahhaha 2 je laa cite yg aku nak g tau korang tadi..cam ne seronok kan lallalla..t lau ade cerita yg menarik lagi aku update pada entry yg seterusnya k...

 P/S : nice kan pic ni..huhuhuhu aku suka :D

Saturday, 13 August 2011

Denda...!!!! :-(

aaarrrrrggggg...!!!! aku tension bila kena denda, lau denda lain x pe ni denda cam denda dak sekolah..tolong laa wey kami ni bdk diploma bkn dak sekolah lagi...sakit ati laaa cam ni..da laa aku final year...kena mengadap final projek, nak kena wat litar,programming, mekanikal part g..alih2 dapat denda cam celaka,memang aku x wat laaa...

tp ari khamis ari 2 warden 2 panggil aku marah2 n tengking2 aku tanya nape x wat denda yang dia bagi 2..aku ckp laaa aku banyak keja nak wat x de masa nak ngadap denda dia tu..leh dia jawap "ADA SAYA KESAH" nak je aku jawab lau saya wat denda En. ni sy dapat diploma ke...En. leh bg diploma ke...? nasib laa bulan posa aku cool sikit lau x memang aku da melenting lam opis dia 2...


tp x pe laa tuk x nak dia kacau aku panggil g opis dia aku pun wat laa dende dia yg x de paedah 2...
hahahah mesti korang nak tau kan denda ape..ok2 aku upload pic tuk korang kompom korang ketawa t..hahahah

hahaaha ni laa dia denda yg aku kena wat pai 20 muka surat 10 helai kertas...x kematu tangan ko menulis banyak cam ni...ggggrrrrrrrr~~ geram2...dari tulisan aku cantik trus da jd cam tulisan dak tadika... ayat yg aku kena tuliS 2 "SAYA BERJANJI TIDAK AKAN MASUK LEWAT LAGI KE INSTITUT INI"

tp kan ngah syok2 menulis aku x sedar yg aku tersilap tulis hahahah da siap br aku perasan aku tulis "SAYA BERJANJI TIDAK AKAN MASUK LAGI KE INSTITUT INI" hahahahaa aku biarkan je...x ingin nak salin balik...biar warden 2 tau aku sakit ati ngan dia...

14.8.2011 jam 8 pagi aku kena anta kat opis dia...grrrrrr~~ nak kena ngadap muka org tua tu lagi tambah sakit ati aku je... punca aku kena denda ni sebab kwn aku laa ajak tengok bola...lau aku x ikut kompom aku x kena...hahahah padan muka aku gak x reti duk hostel da malam2 kan...hahahahah Chill..~~



Friday, 12 August 2011

Gambar Zaman Sekolah Rendah ~~

hey guys....ni aku nak share ngan korang gambar aku masa sekolah rendah kat S.K LASALLE BRICKFIELDS
gambar ni masa aku darjah 2 merah cikgu class cikgu hilmi....hahhaha lau di kenang balik cam kelakar je muka aku masa kecik2 dulu...tp comey hahahhaha...

x sangka aku leh jumpa balik gambar2 masa aku sekolah rendah n menengah dulu...tp gambar ni laaa yg paling old skool...da bertahun kot tinggal bangku sekolah rendah...
kebanyakkan budak lam gambar ni aku ingat lagi nama2 dorang...yang mana slalu buli aku or baik ngan aku heheheh...


ok laa guys lau ade lg gambar2 aku masa kecik2 t aku update lam ni... :D btw thanks luangkan masa jenguk blog aku yg x seberapa ni...

Gambar Zaman Sekolah :-)



tengah2 syok berFACEBOOK tetiba ade org tag gambar kat aku...bila aku buka je rupa2 nye gambar ni...
hahhaha tesenyum aku sorang2 tengok gambar aku masa sek tingkatan 4...punya laa kurus, tp skang da cam gergasi...hahahah

ni laaa kwn2 aku time sek dulu...x silap aku class 4 akaun...guru class dia cikgu Norin garang x ingat dunia....ntah mana laa pegi cikgu 2 skang...cikgu 2 baik ngan mak aku...slalu dia tumpang keta mak aku tuk g kl sentral...

rindu gila kot zaman2 sekolah dulu..huhhuuhu lau dapat berkumpul semula kompom cam2 rupa n perangai....nasib baik ade FACEBOOK masih boleh keep in touch ngan kwn2 zaman sekolah dulu...tp pape pun comel x aku zaman sekolah dulu hahahahah... :D
P/S : S.M.K LASALLE BRICKFIELDS (nama sekolah aku dulu)

Ramadhan Al-Mubarak ~~

Assalammualaikum... sebelum terlewat aku nak ucap slamat berpuasa :D semoga puasa tahun ni penuh n di berkati oleh ALLAH S.W.T....

 errrmmmm pejam celik da 12 hari kta puasa...x lama lagi da nak raya... persiapan raya ape pun x wat sebab tahun ni family aku plan nak raya kat sarawaK...heheheh tp cam x best je sebab x dapat jumpa cousin2 kesayangan aku...hahahahah 

tp x pe laa pas g sarawak leh je g raya umah dorang... teeeeetttt puasa br 12 hari da cite pasal raya...hahhah tu nama nye excited nak raya...maklum laa nak kumpul duit raya...wakakakaka da tua2 dapat lagi ke duit raya...lau dapat pun cam malu je nak amek kan..hehehe... :P


Thursday, 11 August 2011

Hari Pertama Buat Blog :D


hey... 11.08.2011 first time aku wat blog, org lain da lama ade blog tp aku br je nk wat...bukan pe cuma mls je nk isi borang2 2...huhuhu tp disebabkan aku bosan fb x leh buka aku gigih kan diri wat blog ni...

so skang da ade blog terpaksa laahh rajin2 kan diri aku ni update blog tuk korang semua... hopefully korang enjoy laaa ngan blog n hasil tulisan aku hahhaahaha :D